Τριχομονάδα

Γράφει ο ιατρός

Πέτρος Χειρίδης, MD,PhD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-χειρουργός

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστ. Δ/ντης– Νομική Υπηρεσία ομίλου ΙΑΣΩ.



Τριχομονάδα

Η τριχομονάδα είναι συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος της γυναίκας. Η λοίμωξη προκαλεί έντονες δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις και κνησμό στα γεννητικά όργανα. Δίχως θεραπεία μπορεί να «ενοχλεί» τη γυναίκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η θεραπεία είναι εύκολη με κοινά αντιβιοτικά. 

 

Τι είναι  η Τριχομονάδα;

Η τριχομονάδα (Trichomonas Vaginalis) είναι ένα πρωτόζωο, δηλαδή μονοκύτταρος ζωικός οργανισμός ο οποίος μπορεί να προσβάλει το ουρογεννητικόσύστημα και να προκαλέσει την τριχομονίαση.

Η τριχομονάδα μεταδίδεται σχεδόν 100% με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν όμως αναφορές και για άλλους πιθανούς τρόπους μετάδοσης. Το μικρόβιο τυπικά προσβάλει τις γυναίκες προκαλώντας συμπτώματα ουρολοίμωξης ή κολπίτιδας. Η γυναίκα είναι περισσότερο ευάλωτη στη λοίμωξη αμέσως μετά την εμμηνορρυσία της. Οι άνδρες είναι δυνατό να μεταφέρουν το μικρόβιο δίχως να το γνωρίζουν, διότι η μόλυνση στον άνδρα προκαλεί ήπια είτε καθόλου συμπτώματα.

 

Πώς «κολλάει» η Τριχομονάδα;

Η τριχομονάδα μεταδίδεται κατεξοχήν με τη σεξουαλική επαφή, με συνέπεια να συμβαίνει  συχνότερα σε άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Το μικρόβιο μεταδίδεται έπειτα από επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις ενός ατόμου που έχει ήδη προσβληθεί. Η μετάδοση είναι ευκολότερη όταν συνυπάρχουν άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ιδιαίτερα η γονόρροια.

 

Ποια τα συμπτώματα της  Τριχομονίασης;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η τριχομονάδα στη γυναίκα περιλαμβάνουν δύσοσμές κολπικές εκκρίσεις συνήθως κιτρινοπράσινης απόχρωσης και παχύρευστης αφρώδους σύστασης. Επίσης υπάρχει έντονος κνησμός (φαγούρα) στην ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων και συχνά παρατηρείται πόνος ή τσούξιμο στην ούρηση ή την σεξουαλική επαφή. Τόσο τα έξω γεννητικά όργανα (χείλη του αιδοίου), όσο και εσωτερικά ο κόλπος και ο τράχηλος της γυναίκας είναι εξέρυθρα (κοκκινισμένα) και «ερεθισμένα» λόγω της φλεγμονής.

Αντίθετα στους άνδρες η λοίμωξη δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μονό, είναι δυνατό να παρατηρήσουν μία κιτρινόχρωμη έκκριση από το πέος, συνηθέστερα τις πρώτες πρωινές ώρες, η οποία μπορεί να συνοδεύεται με ήπια ενόχληση στην ούρηση.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η Τριχομονάδα;

Η διάγνωση γίνεται εύκολα με τη λήψη δείγματος των εκκρίσεων από τον κόλπο της γυναίκας. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της λήψης του τεστ Παπανικολάου, με τη διαφορά ότι το δείγμα που λαμβάνεται σε ειδικό φιαλίδιο το οποίο στέλνεται στο εργαστήριο για καλλιέργεια. Η απάντηση της «καλλιέργειας του κολπικού επιχρίσματος» όπως λέγεται βγαίνει μέσα σε 24-48 ώρες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η τριχομονάδα μπορεί εύκολα να ανιχνευτεί με το κοινό τεστ Παπανικολάου (το πρωτόζωο διακρίνεται στο πλακάκι με το οπτικό μικροσκόπιο), εντούτοις,  η καλλιέργεια κρίνεται χρήσιμη προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν συνυπάρχουν άλλες λοιμώξεις μαζί με την τριχομονάδα. Η εξέταση του κολπικού επιχρίσματος είναι κοινή εξέταση και διεξάγεται στα περισσότερα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Στους άνδρες είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η ίδια εξέταση έπειτα από τη λήψη δείγματος από τη σχισμή του πέους (σκαφοειδής κοιλότητα) εντούτοις, αυτή η εξέταση δε συνηθίζεται.

 

Πώς θεραπεύεται η Τριχομονάδα;

Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με ειδική αντιβιοτική αγωγή. Το κλασικό φάρμακο είναι η μετρονιδαζόλη. Το αντιβιοτικό χορηγείται με ιατρική συνταγή από το στόμα ή σε κολπικά υπόθετα για τη γρήγορη υποχώρηση των κολπικών εκκρίσεων. Η θεραπεία διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα. Απαραίτητη είναι η χορήγηση της θεραπείας στον ερωτικό σύντροφο προκειμένου να εμποδιστεί νέα μετάδοση της λοίμωξης στο ζευγάρι. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η επανάληψη της εξέτασης του κολπικού επιχρίσματος μία εβδομάδα μετά το πέρας της θεραπείας προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η λοίμωξη έχει καθαριστεί.

Η πρόγνωση είναι άριστη έπειτα από κατάλληλη θεραπεία της γυναίκας και του ερωτικού συντρόφου της. Χωρίς θεραπεία η μόλυνση μπορεί να διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να διαιωνίζεται σε άλλα άτομα μέσω της σεξουαλικής επαφής.

 

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες;

Η τριχομονάδα πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται με εναλλακτικές θεραπείες. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν το περιορισμό των υδατανθράκων στη διατροφή, τη λήψη βιταμινών Α, C και Ε, ή συχνές κολπικές πλύσεις με φυσικά προϊόντα. Εντούτοις, ακόμα και ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια, συχνά αποτυγχάνουν να καθαρίσουν το μικρόβιο από τον κόλπο, ενώ η καταστροφή της φυσιολογικής χλωρίδας (φυσιολογικά μικρόβια) του κόλπου μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα.

 

Ποια τα μέτρα πρόληψης;

Σχεδόν όλες οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν είτε με τη χρήση του κοινού προφυλακτικού (ανδρικού ή γυναικείου) είτε με την προσεκτική επιλογή των ερωτικών συντρόφων στις εφήμερες μη σταθερές σχέσεις.

 

Χρήσιμα links:

​1.    Mayo Clinic

2.    National Health System (UK)

3.    Medline Plus

4.    CDC – Center of Disease Control

5.    WebMD

6.    The Merck Manual of Medicine 
 

 

Για περισσότερες ή ειδικές πληροφορίες γράψτε στο e-mail: infobgyn@gmail.com