Ταξίδι στη Γαλουχία

Γράφει ο ιατρός

Πέτρος Χειρίδης, MD,PhD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-χειρουργός

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστ. Δ/ντης– Νομική Υπηρεσία ομίλου ΙΑΣΩ. 

Η γαλουχία δεν είναι λόγος να αναβληθεί ένα ταξίδι, διότι η προετοιμασία της θηλάζουσας μητέρας για το ταξίδι, δε διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός απλού ταξιδιώτη. Ορισμένες χρήσιμες οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρός σας να έχετε ένα πιο αναπαυτικό ταξίδι

 

Μπορώ να ταξιδέψω ενώ θηλάζω;

Η γαλουχία δεν είναι λόγος να αναβληθεί ένα ταξίδι, διότι η προετοιμασία της θηλάζουσας μητέρας για το ταξίδι, δε διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός απλού ταξιδιώτη. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τη συνέχιση του θηλασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. 

 

Τι φάρμακα να πάρω μαζί μου;

Η λήψη φαρμάκων στη γαλουχία, πρέπει να γίνεται όπως και στην κύηση, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Στη παράγραφο «Ταξίδι στη Κύηση» δίνονται οδηγίες για το «φαρμακείο» της επιτόκου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Πρέπει να κάνω κάποιο εμβόλιο πριν ταξιδέψω;

Ο εμβολιασμός επιλέγεται ώστε να είναι συμβατός με το θηλασμό και σε καμία περίπτωση δε συνιστούμε τη διακοπή της γαλουχίας προκειμένου να γίνει ένας εμβολιασμός δυνητικά βλαβερός στο νεογνό. Αντίθετα, καθυστερούμε αυτόν τον εμβολιασμό για χάρη της ευεργετικής προστασίας του μητρικού γάλακτος.

Οι νέες μητέρες και τα νεογνά πρέπει να εμβολιάζονται με βάση τα συνιστώμενα χρονοδιαγράμματα. Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο της ευλογιάς (smallpox) το οποίο δε χορηγείται στη γαλουχία. Τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς δεν επηρεάζουν  τη παραγωγή του μητρικού γάλακτος, ούτε την ασφάλεια του. Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, διότι υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης του ιού 17D στο μωρό. Εντούτοις εάν μια θηλάζουσα μητέρα δε μπορεί να αναβάλλει ένα ταξίδι σε περιοχή όπου ενδημεί ο κίτρινος πυρετός, τότε αυτή πρέπει να εμβολιάζεται.

 

Το ταξίδι με το αεροπλάνο επηρεάζει το θηλασμό;

Το αεροπορικό ταξίδι δεν επηρεάζει το θηλασμό, το ίδιο και οι ακτίνες Χ στον έλεγχο ασφάλειας των αεροδρομίων.

Ο θηλασμός σε ένα αεροπορικό ταξίδι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, δε χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμό, το γάλα δε απαιτεί ζέσταμα, το μωρό δε χρειάζεται να καταναλώσει άλλα τρόφιμα συνεπώς δεν εκτίθεται σε μικρόβια και  δεν αφυδατώνεται ακόμα και σε συνθήκες με υπερβολική ζέστη. Τέλος,   η διαδικασία του θηλασμού προστατεύει το μωρό από το κλείσιμο της ευσταχιανής σάλπιγγας και τον πόνο στα αυτιά κατά την απογείωση και προσγείωση.

 

Μπορώ να μεταφέρω το γάλα στο αεροπλάνο;

Οι αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν τη μεταφορά του θήλαστρου στο αεροσκάφος, όπως ένας ταξιδιώτης μεταφέρει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Εντούτοις η χρήση του θήλαστρου και η μεταφορά του γάλακτος σε μπουκάλι, μπορεί να μη γίνει αποδεκτή από την ασφάλεια της αεροπορικής εταιρίας.

Στην Αμερική σύμφωνα με την Transportation Security Administration (TSA), το μητρικό γάλα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και δύναται να μεταφερθεί ακόμα και αν το νεογνό για το οποίο προορίζεται δεν ταξιδεύει, αλλά πρέπει να δηλωθεί πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Επίσης το μητρικό γάλα σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (IATA - International Air Transport Authorityhttp://www.tsa.gov/travelers/airtravel/children/formula.shtm) δε θεωρείται βιολογικά βλαβερό προϊόν, αλλά τρόφιμο προς ατομική χρήση και δύναται να μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

 

Η διάρροια του ταξιδιώτη επηρεάζει το θηλασμό;  

Εάν η μητέρα που θηλάζει προσβληθεί από τη διάρροια του ταξιδιώτη, προτρέπεται η συνέχιση του θηλασμού, διότι τα παθογόνα δεν εκκρίνονται  στο γάλα, ενώ αν η λοίμωξη περάσει στο νεογνό, τα αντισώματα της μητέρας θα προστατέψουν το μωρό μέσω του μητρικού θηλασμού. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα που περιέχουν βισμούθιο πρέπει να αποφεύγονται ενώ η λοπεραμίδη (Imodium) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. 

 

Χρήσιμα links:

​1.    Mayo Clinic: 
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/ex...
2.    Medline Plus: 
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/breastfeeding.html
3.    WebMD
http://www.webmd.com/parenting/baby/nursing-basics
4.    American College of Obstetrics and Gynecology
http://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Commit...
5.    UpToDate
http://www.uptodate.com/contents/breastfeeding-guide-beyond-the-basics
6.    Center of Disease Control (CDC)
http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/international-travel-with-in...
7.    Center of Disease Control (CDC) Recommendations
http://www.cdc.gov/breastfeeding/recommendations/travel_recommendations.htm

 

 

Για περισσότερες ή ειδικές πληροφορίες γράψτε στο e-mail: infobgyn@gmail.com